Ми всі його купуємо: популярне дієтичне м’ясо може виявитися причиною раку 

І деяких причин можна справді уникнути 

Курятина давно вважається безпечною та здоровою альтернативою іншим видам м’яса. Але нове дослідження італійських вчених змушує глянути на неї під іншим кутом.

 Що показало дослідження

Фахівці з Національного інституту гастроентерології в Італії опублікували в журналі Nutrients результати дослідження, згідно з яким вживання понад 300 грамів курячого м’яса на тиждень може збільшити ризик розвитку раку органів травлення на 27%. Для порівняння — ті, хто з’їдає до 100 грамів на тиждень, такого ризику практично не мають.

Ця інформація з’явилась також в Instagram української гастроентерологині Євгенії Белінської.

Чому це відбувається?

Причин декілька:

  • У промисловому виробництві курей часто використовують антибіотики та гормони для швидкого зростання.

  • Курятину часто готують при надмірно високих температурах, наприклад, смажать на грилі або фритюрі. Саме це може призводити до утворення шкідливих речовин, які пов’язують з онкологічними ризиками.

Чи варто відмовлятися від курки?

Паніки не потрібно, каже лікарка Белінська. Такі дослідження — не вирок. Інформацію ще можуть перевірити чи уточнити в подальших наукових роботах.

Але коригувати підхід до раціону таки варто:

Що радять експерти:

  • Обирайте органічну або фермерську курку, без антибіотиків;

  • Готуйте на м’якому режимі — запікайте при температурі до 140°C, варіть або тушкуйте;

  • Не робіть курку основним джерелом білка — додавайте в раціон індичку, рибу, бобові, тофу;

  • Урізноманітнюйте страви, уникаючи одноманітного харчування з акцентом лише на одному продукті.

Не робіть курку королевою свого меню, — радить лікарка.

Курятина — це не «отрута», але надмірне її споживання, особливо приготовлена неправильно, може мати небажані наслідки. Секрет у помірності, якості продуктів і правильному приготуванні. А здорове харчування — це завжди баланс.

Джерело: РБК-Україна 

Джерело

Новини Рівного