На рівненських ринках повно різних сортів огірків і помідорів, однак ціна на них «кусається».
Цих вихідних за кіло томатів середнього розміру правили від 45 до 60 гривень, а за великі — 75–80 гривень. На огірки ціни також високі: важко знайти дешевше 50 гривень за кілограм, а якщо йдеться про корнішони для консервування, то і по 100 гривень є пропозиції. Чому ж такі ціни, коли сезон в розпалі?
Андрій Кузьмич, голова Асоціації фермерів та приватних землевласників у Рівненській області:
— Щодо огірків, то така тенденція до подорожчання спостерігається вже третій рік поспіль, бо їх надзвичайно складно виростити у відкритому ґрунті.
У певні періоди ціна падала. Та як на цю пору, ціна на городній огірок і справді висока. Одна з причин — нестабільні погодні умови. Я сам сіяв огірки тричі
й тричі пересівав, робив на нього ставку, але не вийшло.
Навіть великі господарства на півдні України, що по 50 гектарів засівають огірками у відкритий ґрунт, вони теж цього року пересівали. Хоча вже й настав час консервування огірків, та рік видався складний, не «огірковий».
Помідори з Кіровоградської, Миколаївської областей з поля відпускають по 35 гривень за кілограм. Але томати невдовзі впадуть в ціні, коли дозріють місцеві, бо дуже багато насадили цього року. Що стосується інших популярних овочів, то морква нині дешева і йде по 10–15 гривень з поля за кіло, цибуля у фермерів коштує по 12 грн за кг, картопля — так само по 12–15 грн. Зрозуміло, що у перекупників, які потім стоять з цією городиною на базарі, ціни зовсім інші. Тож вигідніше їхати безпосередньо до виробника і домовлятися напряму з фермерами або з людьми, які самі вирощують городину.