Сироватковий протеїн як важлива спортивна добавка

Сироватковий протеїн як важлива спортивна добавка

Хоч як це сумно, просто тренуватися для того, щоб отримати гарне тіло, недостатньо. Харчування також відіграє дуже важливу роль у цьому процесі. Оскільки атлетам потрібно багато білка, вони часто приймають протеїн сироватковий. Але чому багато хто віддає перевагу саме такій добавці?

Особливості сироваткового протеїну в порівнянні з іншими

Добавка ефективна для набору м’язової маси, оскільки забезпечує організм необхідними для побудови м’язів амінокислотами, зокрема, незамінними. Дотримати норму білка без використання спортивного харчування досить складно, оскільки разом зі збільшенням споживання білка зростає і кількість калорій, що споживаються.

Крім того, сироватковий протеїн:

  • підвищує виділення гормонів, які благотворно впливають на ріст м’язової тканини;
  • за рахунок високого вмісту лейцину знижує рівень цукру в крові та допомагає швидкому відновленню шкіри та кісток;
  • має найбільшу швидкість засвоєння, оскільки даний різновид білка швидше переробляється клітинами;
  • підвищує метаболізм, тим самим сприяючи схудненню. Проте, слід зазначити, що, на відміну казеїну, цей білок втамовує почуття голоду лише ненадовго;
  • покращує самопочуття, підвищує імунітет, допомагає у боротьбі з різними захворюваннями.

У спортивному харчуванні протеїн із молочної сироватки називають основним джерелом природного білка. За амінокислотним складом він схожий на формулу жіночого молока, завдяки чому такий протеїн досить швидко засвоюється і характеризується імунними можливостями.

У протеїнів сироватки високий показник харчової цінності, вони містять багато амінокислот. Важливою особливістю є здатність до значного підвищення показника глутатіону (трипептид займається регуляцією імунної функції і є ефективним антиоксидантом). На рівень концентрації глутатіону впливає те, як лімфоцити здатні реагувати на виникнення небезпеки здоров’ю. Таким чином, зміна об’ємів глутатіону всередині клітин є засобом імуномодуляції.

Які існують види сироваткового білка

За технологією та способами отримання із сироватки білок ділиться на такі групи:

  • концентрат – непоганий продукт серед білкових сумішей. До того ж він відрізняється ціновою доступністю;
  • ізолят – це якісний та корисний чистий протеїн, який повністю заповнює нестачу білка до та після спортивних занять;
  • гідролізат – відрізняється високою вартістю, але засвоюється при цьому максимально швидко.

Усі види протеїну можна знайти на https://muscle.ua/protein/. Вживають цю добавку незалежно від часу доби, але більшість атлетів вважають за краще робити це до і після тренування. Цей вид білка багатий на лейцин, тому його дозування невеликі.

Протипоказання для прийому сироваткового протеїну

Їх не так багато, але все ж таки про них слід знати. Перш ніж приймати сироватковий протеїн на регулярній основі, найкраще проконсультуватися з лікарем щодо можливих протипоказань:

  • непереносимість лактози. Люди з такою особливістю не засвоюється молочний цукор, що призводить до розладів шлунка. Сироватковий концентрат їм не підходить, але ізолят і гідролізат можна вживати;
  • хвороби нирок. Підвищений вміст білка в їжі дає велике навантаження на сечовидільну систему організму;
  • алергія на компоненти сироваткового протеїну. Щоб уникнути небажаних наслідків, слід уважно вивчити склад. Аутоімунна реакція зазвичай виникає не на сам порошок, а на смако-ароматичні добавки.

При розумному прийомі сироватковий протеїн не завдасть шкоди організму, адже в його основі натуральний продукт – молочна сироватка.

Джерело

Новини Рівного